Defenzivní jízda

Různé klábosení na ostatní témata ze života truckerů a nejen to.

Defenzivní jízda

Odeslatod Irys » 11 Dub 2008 14:19

Zažila jsem dnes u kolegy přesný opak toho, co je podle mě rozuměno pod pojmem "Defenzivní jízda". Blížili jsme se k zúžení na dálnici, končil levý pruh a dál byl průjezdný jen pravý. My v pravém, v levém nás začal předjíždět rychlejší kamion a bylo jasné, že to nestihne. Kolega tvrdě držel svých 88, takže předjíždějící musel hupsnout na brzdy a stáhnout se za nás. Následkem bylo vytvoření nebezpečné situace tímto manévrem a stejně nás po pár kilometrech předjel (tím vznikla zbytečně druhá potencionálně nebezpečná situace, jakou předjíždění v podstatě vždy je). Přitom stačilo sundat nohu z plynu a pustit ho, nám by to nic neudělalo a jemu bychom pomohli - místo stresování, troubení a zlé krve mezi námi. Možná jsem divná, ale já bych mu to předjetí prostě umožnila, argumenty typu že "překážka je na jeho straně", mi připadají ubohé. Jak to vidíte vy?
Uživatelský avatar
Irys
Moderátor
 
Příspěvky: 29
Registrován: 31 Bře 2008 18:47
Bydliště: Liberec

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod Honza » 11 Dub 2008 17:19

Podobně. Raději nechat předjet, než vůbec nedojet. Já naopak dnes jel z Karlových Varů do Chebu. Osobním vozem. Můžu říct, že jsem jel svých devadesát. Prostě podle předpisů. Ostatní to kolem mne šlehali i v nepřehledných úsecích minimálně 130 km/h. Připadalo mi to, že jsem divný, když jedu, tak jak mám. Vrcholem všeho bylo (pokud to tam někdo znáte), když mě na mostě před Sokolovem (ten velký vysutý - je tam i hotel), začala předjíždět dodávka TNT s přívěsem. Je tam dvojitá plná!!!! A navíc na mostě je hodně nebezpečné předjíždět.......

Poslední dobou, vzdor vzrůstající nehodovosti, je situace na našich silnicích čím dál tím horší.....
Honza
 
Příspěvky: 20
Registrován: 30 Bře 2008 20:37
Bydliště: Karlovy Vary

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod Petr von Brunthal » 12 Dub 2008 07:20

Irys napsal:Zažila jsem dnes u kolegy přesný opak toho, co je podle mě rozuměno pod pojmem "Defenzivní jízda". Blížili jsme se k zúžení na dálnici, končil levý pruh a dál byl průjezdný jen pravý. My v pravém, v levém nás začal předjíždět rychlejší kamion a bylo jasné, že to nestihne. Kolega tvrdě držel svých 88, takže předjíždějící musel hupsnout na brzdy a stáhnout se za nás. Následkem bylo vytvoření nebezpečné situace tímto manévrem a stejně nás po pár kilometrech předjel (tím vznikla zbytečně druhá potencionálně nebezpečná situace, jakou předjíždění v podstatě vždy je). Přitom stačilo sundat nohu z plynu a pustit ho, nám by to nic neudělalo a jemu bychom pomohli - místo stresování, troubení a zlé krve mezi námi. Možná jsem divná, ale já bych mu to předjetí prostě umožnila, argumenty typu že "překážka je na jeho straně", mi připadají ubohé. Jak to vidíte vy?
Ja to vidim tak,ze neni az tak kam spechat.Pokud jede rychleji,tak nevidim duvod neubrat plyn.Je lepsi malicko ubrat,nez pak pul dne resit nejakej tukanec.Jenze dnes ti kluci,po rocni praxi jsou uz tak plni sebevedomi,ze litaj nalepeni na narazniku,jak tepli bratri,a predjizdej nadoraz.Ovsem jen do te doby,nez se rozstreli.Jojo,taky jsem zacinal,taky jsem lital,ale nakonec me to preslo,a obeslo se to bez nehod.(asi to bylo tim,ze moje generace zacinala na matesech,liazkach atd,kde ta technika takove pitomosti neumoznovala)
Tak at se toci kolecka
Petr von Brunthal
 
Příspěvky: 3
Registrován: 06 Dub 2008 16:06
Bydliště: Brno

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod Irys » 12 Dub 2008 11:56

[.Jojo,taky jsem zacinal,taky jsem lital,ale nakonec me to preslo,a obeslo se to bez nehod.(asi to bylo tim,ze moje generace zacinala na matesech,liazkach atd,kde ta technika takove pitomosti neumoznovala)[/quote]


No vidíš, tak ten kolega, co tak agresivně jezdí, má 56 let a celý život jezdí náklaďákama všeho druhu. Když to v někom není, prostě mu to nikdy nedojde.
Uživatelský avatar
Irys
Moderátor
 
Příspěvky: 29
Registrován: 31 Bře 2008 18:47
Bydliště: Liberec

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod JIP » 12 Dub 2008 18:10

Ano, když chce člověk jet bezpečně a mít kolem sebe klid, musí podle toho jednat.

Spěchem se prakticky jen bez zisku zvyšuje riziko. Třeba velká rychlost v obci je hazard. Má v praxi sporný časový zisk, protože to člověk prostojí zase někde jinde a navíc to dělá špatné povědomí o profesionálech s náklaďáky jako o jedné problematické skupině i když to tak ve skutečnosti není.

Někdo hold jezdí agresivně, protože má narušené sebevědomí a nemá dostatečné duševní kapacity, aby mohl rozumně řídit.

2Irys: Zajímalo by mě, jestli už ten kolega dělal psychotesty. Neznám totiž nikoho s negativním výsledkem. Kdysi jsem znal takového "adepta", ale ten by se tomu určitě nějak vyhnul, jestli by to šlo. Kontroluje se to nějak vůbec?

Potom vznikají takové pořady v TV, který jsem našel dnes, kde moderátor zastupuje povědomí části národa a lidé z oboru mu to zkrátka ničím nevymluví:
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1096898594-udalosti-komentare/208411000370327-27.03.2008-22:30.html

Už jsem měl napsaný dopis upozorňující na neprofesionální postup moderátora, ale pak jsem našel, že i reakci, vzdělaných lidí může vypadat i takto: http://www.blisty.cz/2008/3/28/art39827.html
Autor obyčejně tvrdě kritizující laickou práci moderátorů ji tentokrát ignoruje, jelikož má zřejmě podobný laický pohled.

Člověk se pak musí zastydět, protože třebaže laický, tak tento názor asi vychází z nějaké reality...

Když jedu s velkým, tak se snažím dodržovat
Desatero správného truckera z webu http://www.jedemevtomspolu.cz/.

Co ostatním vadí

* Náhlé vybočení při předjíždění
* Příliš dlouhé předjíždění
* Kamion téměř "v kufru" osobního auta před sebou
* Vyšší rychlost v obci
* Blokování třetího pruhu

Co ostatní ocení

* Dodržujte pravidlo zipu
* Jděte příkladem a neoplácejte agresi
* Nezneužívejte svojí velikost
* Respektujte klimatické podmínky
* Předvídejte chování ostatních řidičů
Uživatelský avatar
JIP
Administrátor
 
Příspěvky: 72
Registrován: 28 Bře 2008 22:56

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod Irys » 13 Dub 2008 08:12

2 JIP: Když tak o tom přemýšlím, ten kolega psychotesty ani ostatní vyšetření skutečně nemá, dosud jezdil totiž jen "kolem komína", nějak se mu to tolerovalo. Za 3 měsíce jde na plánovanou operaci a pak do předčasného důchodu, tak na to kašle. Ale jsem si jistá, že kdyby na psychotestech byl, normálně by prošel, je to jen byznys jako každý jiný, někdo se na tom dobře živí. Agresivních řidičů potkávám spousty a určitě potřebná vyšetření mají, podle mě je to o ničem. Museli by je testovat přímo v provozu na silnici a to tak, aby o tom nevěděli :D .
Uživatelský avatar
Irys
Moderátor
 
Příspěvky: 29
Registrován: 31 Bře 2008 18:47
Bydliště: Liberec

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod JIP » 13 Dub 2008 09:41

Já bych rád věřil, že by takoví neprošli. Podle statistik skutečně 4% neprojde. Já tomu psycho-vyšetření a těm co to dělají, docela důvěřuji, protože je to jejich obor. Z finančního hlediska jsou na tom stejně, jestli dotyčný projde, nebo ne (alespoň podle mých zkušeností se platí předem).
Možná dostane i pár lidí nějak "přes známost" (jako všude), ale alespoň je tu nějaká záruka, že to nedostane úplný blázen.
Byl bych spíš pro takové vyšetření u všech řidičů bez vyjímek a výmluv, že řídí "jen osobák".
Uživatelský avatar
JIP
Administrátor
 
Příspěvky: 72
Registrován: 28 Bře 2008 22:56

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod tOOdoo » 13 Dub 2008 09:55

Moje slova... Taky bych nejraději psycho i EEG zavedl u všech řidičů. Přece na silnici v tom jedeme spolu...
Ale na druhou stranu jsem už slyšel o pár případech, kdy u jednoho psychologa to někdo neudělá, tak jde za druhým... je to o lidech, bohužel.
Když jsem já dělal psycho a přebíral jsem výsledky, tak se tvářila psycholožka podivně, ale říkala, že jsem způsobilý, že nemám psychopatickej nález, takže nejsem psychopat ;)
Jinak sám se snažím jezdit defenzivně. Až se mi zbytek osádky v autě směje, že jezdím pomalu a pouštím každej kamion a autobus.. Jenže to sundání nohy z plynu nebolí, narozdíl od nárazu do druhýho auta!
Vůbec nechápu lidi, co jedou od semaforu k semaforu brzda plyn, ve výsledku pak kvuli nim musím brzdit i já. Asi si myslí, že tak budou rychlejší a budou na konci své cesty o půl minuty dřív. :roll:
Uživatelský avatar
tOOdoo
 
Příspěvky: 42
Registrován: 30 Bře 2008 07:30
Bydliště: brněnsko

Re: Defenzivní jízda

Odeslatod drtikol » 30 Čer 2011 18:05

jj. To souhlasím. Více tolerance a méně agrese. :twisted:
drtikol
 
Příspěvky: 3
Registrován: 24 Dub 2011 11:12


Zpět na Pokec a klábosení

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron